Slädhundar – en hjälp sedan 1900-talet

I början av 1900-talet uppstod människans längtan att bli den förste på polerna. Nordpolen nåddes av en amerikan vid namn Robert Peary och hans slädhundar men det fanns en man till som tog sig dit, dock slagen av Peary som nådde dit först. Roald Amundsen från Norge hade en dröm om att bli den först människan till Nordpolen men Pearys flagga som redan vajade i snön satte stopp för detta. Han bestämde sig då för att med hjälp av sina slädhundar bli den förste till Sydpolen istället.

När han fått med sig sin expeditionsgrupp gav de sig iväg på den långa resan söderut och när de kom fram till Antarktis var Amundsens bästa vänner hans slädhundar. Det var hans slädhundar som drev honom och hans team framåt mot Antarktis hjärta där de skulle klättra upp på toppen av ett berg och sätta dit den norska flaggan.

Samtidigt hade engelsmannen Robert Scott, som hade samma mål tagit sig fram till Sydpolen. Istället för att bara använda sig av slädhundar som Amundsen gjorde tog han hjälp av ponnyer vilket inte var så smart eftersom isarna de passerade sprack. Amundsens slädhundar ledde honom till Antarktis och gjorde så att han vann kampen om Sydpolen.